Gitaar leren spelen met akkoorden? Lees mijn ervaring

Wanneer jij graag gitaar wilt leren spelen met akkoorden, lees dan vooral even verder.

Op deze vertel ik je namelijk hoe ik gitaar heb leren spelen en dan met name wat mijn ervaringen waren met leren van gitaar spelen door simpelweg alleen de akkoorden te leren.

Dus niks geen noten leren lezen, maar gewoon het leren en spelen van akkoorden wat er voor zorgde dat ik op de korte termijn al een aantal liedjes kon spelen.

Voordat ik akkoorden kon spelen

Wanneer ik besloot dat ik gitaar wilde gaan leren spelen, ben ik in de buurt op zoek gegaan naar een gitaar school.

Al snel kwam ik uit bij iemand die vanuit huis gitaarles gaf.

Met de beste man die de gitaarlessen gaf heb ik contact opgenomen en al snel volgde ik mijn eerste lessen.

Wat me vanaf de eerste les geleerd werd, is dat ik vooral eerst noten moest leren lezen en spelen.

Ik wist niet beter en dacht van: ‘Als deze man dat zegt, dan zal dat vast wel, het is immers zijn beroep’.

Dit ging me allemaal niet zo goed af en de gitaarleraar leek na iedere volgende een beetje teleurgesteld in mijn voortgang. Ook dit merkte ik en daardoor werd hetgeen wat leuk moest zijn, eigenlijk helemaal niet leuk: Leren gitaar spelen.

Vrij snel hierna heb ik het opgegeven en ben ik gestopt met het nemen van de gitaarlessen.

Weg met die noten!

Een aantal weken na dat ik gestopt was met de gitaarlessen bij de gitaarleraar, kwam ik er achter dat het helemaal niet noodzakelijk is om noten te leren lezen en spelen als je wilt beginnen met gitaar spelen.

Zeker niet als je het als een hobby ziet en niet persé die bekende en beroemde rockgitarist wilt worden 😉

Via een goede vriend kwam ik er achter – die net wat eerder dan ik begon met gitaar spelen – dat je ook goed gitaar kunt leren spelen door alleen maar met akkoorden bezig te zijn.

Hierna ben ik gelijk achter de laptop gekropen en ben ik gaan zoeken naar ‘gitaar leren spelen met akkoorden’.

Conclusie was dat het inderdaad niet persé nodig is om noten te leren lezen en spelen en je dus ook prima uit de weg kan met alleen het spelen van akkoorden.

Om het verhaal niet te lang te maken (want dat wil ik je niet aandoen), is dat ik door simpelweg het leren van een aantal akkoorden al relatief snel wat simpele liedjes kon spelen.

En dit terwijl ik na verschillende lessen bij de hier eerder beschreven gitaarleraar nog steeds helemaal niks (op een aantal noten na) kon spelen, terwijl ik ondertussen toch al een 75 euro lichter was.

Dat gaf niet echt hoop waardoor ook mijn motivatie behoorlijk naar beneden ging en er dus gewoon helemaal klaar mee was.

Mijn resultaat met het spelen van akkoorden

Omdat ik er dus achter was gekomen dat je ook zeer goed gitaar kunt leren spelen door alleen de akkoorden te leren, ben ik me met name gaan focussen op liedjes met een beperkt aantal akkoorden.

Dus met name liedjes waar maximaal 4 á 5 verschillende akkoorden in voorkomen.

Het voordeel hiervan is dat als je snel resultaat wilt zien, je slechts deze akkoorden goed hoeft te oefen en daardoor al snel behoorlijk wat liedjes kunt spelen.

Zie hieronder een aantal liedjes die ik redelijk snel onder de knie had:

  • Het is een nacht – Guus Meeuwis. De akkoorden: EM, C, D, G
  • Boulevard of broken dreams – Green Day. De akkoorden: EM, G, D, A, B7
  • I’m yours – Jason Mraz. De akkoorden: G, D, EM, C

Jep, je had het misschien niet gedacht maar de hierboven genoemde liedjes speel je inderdaad met slechts 4 á 5 akkoorden.

Wellicht ken je er wel een paar 😉.

En het leuke van het snelle resultaat zien is dat je ook echt zin hebt om door te gaan. Zin hebt om andere akkoorden te leren spelen waardoor je vrij snel nog veel nummers kunt leren spelen.

En dat alles zonder ook maar één noot te hoeven kunnen lezen.

De uitdaging zit ‘m dan met name in het overpakken van het ene akkoord naar het andere akkoord, maar ook dit kun je gewoon in jouw eigen gewenste tempo opbouwen.

In het begin klinkt een liedje dan wellicht in slow motion of te traag of zit je wellicht nog niet in het goed ritme, maar naarmate je meer oefent en de liedjes vaker speelt, klinkt het ook steeds beter.

En voor je het weet speel je de liedjes zoals ze horen te klinken. Wellicht speel je zelfs na een aantal weken al blind (zonder dat je naar je snaren hoeft te kijken) 😉.

Gitaar leren spelen met akkoorden?

Zie jij het ook niet zo zitten om noten te leren lezen en spelen maar zie jij het wel zitten om gitaar te leren spelen met als resultaat dat je na een week al je eerste liedje kunt spelen?

Ga dan vooral aan de slag met een methode waar je gitaar leert spelen door middel van het leren van akkoorden (en niet door het leren van noten).

Hierdoor zie je simpelweg sneller resultaat.

En sneller resultaat zorgt er voor dat je ook zin hebt om er mee door te gaan.

Begrijp met niet verkeerd. Ik wil hiermee niet zeggen dat het leren lezen en spelen van noten niet goed is. Het is wel goed, maar wanneer je dat echt onder de knie wilt krijgen, zal je een langere adem nodig hebben voordat je daadwerkelijk resultaat zult gaan zien.

Mijn tip is dus: Wil je graag gitaar spelen en relatief snel resultaat zien? Kies dan voor een online gitaar cursus waarbij je met name akkoorden leert spelen.