Wat is Affiliate Marketing?

Wat is affiliate marketing is een veelgestelde vraag.

Dat is ook de reden dat ik er een artikel over geschreven heb.

Het is namelijk één van mijn meest favoriete verdienmodellen om flink wat bij te kunnen verdienen en er op de lange termijn zelfs van de kunnen gaan leven.

In dit artikel ga ik je onder andere vertellen wat affiliate marketing is, hoe het werkt, wat de voor- en nadelen ervan zijn en hoe je het beste van start kunt gaan met affiliate marketing.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan vooral even verder.

Wat is affiliate marketing?

Bij affiliate marketing promoot je andermans producten en/of diensten in ruil voor een commissie.

Je treed als het ware op als een soort van doorgeefluik.

Als affiliate zorg je voor potentiële kopers en geïnteresseerde voor een bepaald product en stuurt deze door naar het product. En voor die prestatie die je levert, wordt je als affiliate beloond.

Natuurlijk gaat hier een hoop aan vooraf als het opzetten van bijvoorbeeld een website met content zodat je bezoekers krijgt en ook daadwerkelijk een product aanschaffen, maar dit is wat affiliate marketing in een notendop inhoudt.

Hoe werkt affiliate marketing nou precies?

Hopelijk begrijp je nu een beetje wat affiliate marketing is, maar ik kan me goed voorstellen dat je het nog niet helemaal precies voor je ziet of dat je afvraagt hoe het dan precies werkt.

En ook dat leg ik je graag even uit.

Bij affiliate marketing zijn er verschillende partijen.

Zo heb je de adverteerder die ook wel bekend staat als de producteigenaar die zijn of haar producten ter beschikking stelt voor affiliates.

Daarnaast heb je natuurlijk de affiliate zelf die het product promoot voor de adverteerder.

Maar er is ook nog een verbindende factor nodig. De partij die zorgt voor tracking software zodat er kan worden gemeten waar een sale vandaan komt. Deze partij is vaak een affiliate netwerk.

Een affiliate netwerk brengt adverteerders en affiliates samen en zorgt voor het technische gedeelte zodat alles soepel verloopt.

In sommige gevallen heeft de adverteerder dit in eigen beheer. Een goed voorbeeld hiervan is het Bol.com Partnerprogramma.

Voorbeeld van affiliate marketing

Oké, ik kan begrijpen dat het nog steeds een beetje onduidelijk voor je is.

Daarom leg ik het nog graag even uit aan de hand van een voorbeeld:

Stel jij hebt een website waar je schrijft over vakantiebestemmingen.

Dan kun jij als website eigenaar jouw artikelen als het ware gaan ‘monetizen’. Of wel, er voor zorgen dat ze jou geld op gaan leveren.

In de artikelen over vakantiebestemmingen zou je bijvoorbeeld vakanties kunnen gaan promoten.

Denk hierbij aan het promoten van reisbureaus als Corendon en Tui.

Nou weet ik toevallig dat deze beide een affiliate programma hebben bij een affiliate netwerk.

Hetgeen wat je in dit geval kan doen is jezelf aanmelden bij het affiliate netwerk waar dat Corendon en Tui zich bij aangesloten hebben en hun programma’s in jouw artikelen gaan promoten.

Wanneer iemand dan via jouw artikelen bij de reisbureaus uitkomen en een vakantie boeken, dan krijg jij daar als affiliate een vergoeding voor.

In de reisbranch praat je vaak over een paar procent commissie. Maar wanneer je bijvoorbeeld 4% commissie krijgt over een reis ter waarde van €1200,- is dat toch een mooie commissie van zo’n €48,-.

En wanneer je een druk bezochte website hebt, kunnen de verdiensten aardig oplopen.

Voor- en nadelen van affiliate marketing

Ieder verdienmodel heeft zijn voor- en nadelen, en zo ook affiliate marketing.

En om het wat inzichtelijker voor je te maken heb ik de voor- en nadelen even voor je op een rijtje gezet.

Voordelen:

  • Je hoeft geen eigen product te hebben
  • Je hebt niet te maken met enige vorm van klantenservice
  • Commissies kunnen oplopen tot meer dan 50%
  • Een affiliate business kun je met een zeer kleine investering opzetten. Een domeinnaam en hosting á 20 euro per jaar is voldoende om te kunnen starten

Nadelen:

  • Producteigenaar kan ineens de commissie omlaag zetten wat minder omzet voor jou betekend
  • Product kan ineens offline gaan waar je inkomsten gaat missen

Tip: Kies voor een evergreen markt. Dit is een markt waar altijd vraag naar is en altijd vervangende producten voor zijn. Denk bijvoorbeeld aan: afvallen, verzekeringen, online geld verdienen, hobby’s, etc.

Beginnen met affiliate marketing

Nu je weet wat affiliate marketing is, hoe het werkt en wat de voor- en nadelen van dit verdienmodel is, is de kans natuurlijk aanwezig dat jij ook wilt gaan beginnen met promoten van andermans producten en diensten.

En mijn eigen persoonlijke mening – en ik spreek ook uit ervaring –  is dat je beste begint door het van iemand te leren die er al succesvol mee is.

De persoon waar ik affiliate marketing van geleerd heb is Jacko Meijaard.

Hij is zelf al vele jaren actief als affiliate en heeft er zelfs een online training over gemaakt, genaamd de Affiliate Marketing Revolutie.

Met behulp van deze online training weet je zeker dat je goed van start gaat en worden de meeste beginnersfouten getackeld.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om alles zelf uit te zoeken en vervolgens dingen uitproberen, maar weet wel dat je dit ontzettend veel tijd gaat kosten.

Vaak kom je er na een aantal maanden pas achter dat je iet net wat anders aan had moeten pakken.

En op deze manier – door alles zelf uit te willen zoeken – kan het ontzettend lang duren voordat je je eerste commissie gaat scoren.

Mijn tip is dan ook: Volg iemand die het al succesvol doet en doe hetgeen wat hij of zij ook doet. Dat maakt de kans van slagen aanzienlijk groter ;).